Linux işletim sistemi, dosya içeriğini görüntülemek ve incelemek için kullanabileceğiniz çeşitli komutlar sunar. Bu komutlar, hem metin dosyalarını okumak hem de büyük dosyaları hızlı bir şekilde tarayabilmek için oldukça kullanışlıdır. Bu yazıda, Linux‘da dosya içeriğini görüntülemek için sıkça kullanılan “cat“, “less“, “tail” ve “head” komutlarını öğreneceksiniz.
Cat Komutu
cat (concatenate), dosyanın tamamını ekrana basar. Basit bir kullanımı vardır ve bir veya daha fazla dosyayı birleştirip ekrana çıktı verir.
cat dosya.txt
Less Komutu
less, büyük dosyaları sayfa sayfa görüntülemenizi sağlar. Dosya içeriğini incelemek için kullanışlıdır ve okuma sırasında ileri ve geri gitme yetenekleri sunar.
less buyuk_dosya.log
less komutu kullanırken:
- İleri gitmek için "Space" tuşunu kullanabilirsiniz.
- Geri gitmek için "B" tuşunu kullanabilirsiniz.
- Çıkmak için "q" tuşunu kullanabilirsiniz.
Tail(Kuyruk) Komutu
tail, dosyanın sonundan başlayarak belirli bir sayıda satırı görüntüler. Genellikle günlük dosyalarını izlemek veya canlı log verilerini görüntülemek için kullanılır.
tail -n 10 dosya.log
Bu örnekte, dosyanın son 10 satırını görüntülemek için "-n" parametresini kullanıyoruz.
Head(Baş) Komutu
head , dosyanın başlangıcından belirli bir sayıda satırı görüntüler. Özellikle büyük dosyaların başlangıcını incelemek için kullanışlıdır.
head -n 20 dosya.txt
Kardeş komutu olan tail da ki gibi dosyanın başlangıcındaki ilk 20 satırı görüntülemek için "-n" parametresini kullanıyoruz.